POZOR !!! Od února 2022 bude ordinace Rozárka přemístěna na novou adresu - Vrchlického 230, 533 45 Čeperka !!!

Zlomený zub

zlomený zub

Všimli jste si, že má Vaše zvíře zlomený zub? A jak jste reagovali?

  1. nijak, pes/ kočka si nestěžoval
  2. čekáme, jak se to bude vyvíjet
  3. navštívili jsme veterináře a dožadovali se ošetření

Možnost 3 je správná. Možnosti 1 a 2 jsou nesprávným postupem a neodpovídají zodpovědnému přístupu majitele ke zdraví svého zvířete.

Jak může vypadat zlomený zub?

Klasifikace zlomenin zubů je podle rozsahu zasažených tkání poměrně komplikované téma. Nám postačí pro praktické účely jednodušší rozdělení na komplikované a nekomplikované zlomeniny a zlomeniny korunky nebo kořene. Toto rozdělení pak určuje způsob ošetření.

Korunka zubu se skládá z několika vrstev: 1. sklovina, 2. dentin (zubovina), 3. zubní kanálek se zubní dření.

Podle rozsahu lze zlomeniny zubů rozdělit na stavy, kdy je

  1. „odštípnutá“ sklovina, případně část zuboviny
  2. zlomený zub s otevřeným kanálkem nad dásní (komplikovaná fraktura korunky)
  3. zlomený zub s otevřeným kanálkem zasahující pod dáseň (komplikovaná fraktura korunkokořenová)
  4. zlomený kořen zubu

Musí se zlomený zub ošetřit?

Často slýchám od svých klientů, že jejich zvíře má zlomený zub už roky, ale prý ho to nebolí a normálně kouše. Ono se opravdu na první pohled „nic neděje“. Ale opravdu jen na první pohled. Zub je živý orgán. Je zásoben prostřednictvím zubní dřeně vlastními cévami a nervy. A proto může v důsledku svého poškození odumřít. Zubní dřeň je poměrně citlivý orgán. Může být poškozena například infekcí nebo tupým nárazem do zubu. K infekci zubní dřeně a její odúmrti může dojít i po „pouhém“ odlomení skloviny a dentinu. V dentinu (zubovině) je hustá síť drobných kanálků, které komunikují se zubní dření (to je například důvod, proč nás bolí citlivé krčky zubů). A těmito kanálky mohou přicestovat bakterie až do zubní dřeně, aniž by ona sama byla otevřená.

Co se děje poté, když zubní dřeň odumře?

Jak jsme si řekli, zub je živý orgán. Ve zdravém zubu mimo jiné dochází postupem věku zvířete k zužování zubního kanálku, protože přirůstá vrstva zuboviny směrem dovnitř. Proto mají mladá zvířata široký kanálek a starší zvířata naopak úzký kanálek. Když zubní dřeň odumře, k narůstání zuboviny už nedochází a kanálek se nezužuje, ale může se i rozšiřuje. To může zub oslabit a může se zlomit. Mrtvá zubní dřeň je velmi dobrá živná půda pro bakterie a protože u hrotu kořene není vzduch, jedná se především o anaerobní bakterie, které jsou příčinou závažných infekcí a nepříjemného zápachu. U kořene zubu vzniká zánět, který se může rozšířit jednak směrem do tlamky porušením parodontu zubu (závěsný aparát) a rozšířit se na ostatní zuby.

Horší situace může nastat, rozšíří-li se bakterie krevním oběhem do celého těla. Důsledkem je pak celková zánětlivá reakce organismu, případně postižení jednotlivých orgánů, jako jsou plíce, srdce, játra, ledviny a další orgány. Bohužel se jedná o situace, které nejsou na první pohled zjevné. A přičteme-li fakt, že zvířata bolest a diskomfort nedávají zcela jasně najevo, dokonce je i v mnoha případech umně maskují, důsledky zlomeného zubu mohou být v čase závažné.

Jak postupovat, když zjistím, že moje zvíře má zlomený zub?

Rozhodně navštívit veterináře. Ten posoudí, zda je otevřený kanálek nebo zda zlomenina sahá i pod dáseň. Čas hraje při zlomenině zubu s otevřeným kanálkem důležitou roli. Rychlé řešení (do 2-3 dnů) ošetření výrazně zjednodušuje (zubní výplň a ošetření technikou VPT vs. kompletní ošetření zubních kanálků). Zlomený zub až pod dáseň, případně zlomený kořen jsou velké komplikace, které nezřídka vyžadují vytržení zubu.

K posouzení charakteru zlomeniny zubu a výběru ošetření je nezbytný rentgenový snímek zhotovený pomocí zubního (intraorálního) retgenového přístroje. Na něm lze vyhodnotit jemné struktury zubu a jeho okolí a zvolit pro pacienta to nejvhodnější řešení.

Pokud váš veterinář nemůže vyhodnotit stav zlomeného zubu a ošetřit ho, poproste ho o odeslání ke kolegovi, který má potřebné vybavení a zkušenosti.

Jak se zlomený zub ošetří?

  1. Ošetření zubu s odštípnutou sklovinou a zubovinou není složité, ale důležité. Nejčastěji se zabrousí ostré hrany zlomeniny a „zalepí“ se dentinové kanálky. Podle rozsahu zlomeniny se může aplikovat tenká výplň. Nezřídka může, jak jsme si už řekli, dojít k infekci dřeně i když není přímo otevřený kanálek, proto je takový zub potřeba v čase sledovat (ne okem, ale rentgenem 🙂 )
  2. U zlomeniny s otevřenou dřeňovou dutinou hraje velkou roli čas. Pokud je zlomený zub ošetřen do 2-3 dnů po úraze, je ve většině případů možné zub ošetřit tak, aby zůstal živý.
  3. Jakmile je ale zlomenina starší, říkáme jí chronická. V takových případech došlo k bakteriální kontaminaci celé zubní dřeně (infekce postupuje cca 2mm denně) nebo k její odúmrti a její záchrana není možná. Přistupujeme k endodontickému ošetření, tj. k odstranění odumřelé zubní dřeně a vyplnění kořenových kanálků.

Kdy je vhodnější zlomený zub vytrhnout?

například když:

  1. zlomenina sahá pod dáseň
  2. je zlomený i kořen zubu
  3. došlo ke ztrátě celé korunky
  4. není možné zajistit úspěšnost jiného ošetření
  5. zvíře je chronicky nemocné nebo je u něho velké anesteziologické riziko

Pokud si Vaše zvíře zlomilo zub, neváhejte a kontaktujte veterináře (pokud řekne, že máte vyčkat, běžte k jinému). Nechte si vysvětlit všechny možnosti ošetření a především RIZIKA NEOŠETŘENÍ.

Vladěna Stránská
MVDr. Vladěna Štrosová je veterinářka, která se věnuje veterinární prevenci a stomatologii. Učí všechny, kteří se starají o psa, kočku nebo třeba králíka, jak pečovat o jejich zuby. Smyslem její práce je včas odhalit zdravotní problémy a společně s majitelem pomoci nemocnému zvířeti.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..